Önümüzdeki Hafta Haberleri: ABD NFP, ISM'ler, EZ ve İsviçre TÜFE, ECB ve RBA Tutanakları

Önümüzdeki Hafta 1-5 Nisan<

ul class="text-align-start">
  • Pzt: BoJ Tankan Anketi (Q1), Güney Kore Ön Ticaret Dengesi (Mart), Çin Caixin İmalat PMI Finali (Mart), ABD ISM İmalat PMI (Mart), ABD S&P Küresel İmalat PMI Finali (Mart)
  • Sal: RBA Tutanakları (Mart), CNB Tutanakları (Mart), Güney Kore TÜFE (Mart), EZ/İngiltere İmalat PMI Finali (Mart), Almanya Ön Enflasyon Endeksi (Mart), ABD Dayanıksız Mallar R (Şubat), Şili Merkez Bankası Duyurusu
  • Çar: OPEC+ JMMC Toplantısı, EZ Flaş TÜFE (Mart), ABD Hizmet ve Bileşik Nihai PMI (Mart), ABD ISM Hizmetler PMI (Mart), ABD ADP Ulusal İstihdam
  • Per: ECB Tutanakları (Mart), Riksbank Tutanakları (Mart), İsviçre TÜFE (Mart), EZ/İngiltere Hizmetler ve Bileşik Nihai PMI (Mart), ABD Mal Ticaret Dengesi R (Şubat)
  • Cum: RBI Duyurusu, Almanya Sanayi Siparişleri (Şubat), EZ/İngiltere İnşaat PMI (Mart), EZ Perakende Satışlar (Şubat), ABD İşgücü Piyasası Raporu (Mart), Kanada İşgücü Piyasası Raporu (Mart)
  • Not: Önizlemeler gün sırasına göre listelenir

    BoJ Tankan Anketi (Pzt):

    BoJ Tankan iş anketinin, Büyük İmalatçıların duyarlılığının +12'den +10'a düştüğünü göstermesi bekleniyor, Reuters anketine göre, Büyük İmalatçı Olmayanlar Endeksi'nin son çeyrekte +30'dan +33'e yükseldiği görülüyor. Capex'in 2023'ün 4. çeyreğindeki %13,5'e kıyasla %9,2 seviyesinde basması bekleniyor. Masalar, büyük üreticilerin duyarlılığının çeyrekte otomobil üretimindeki aksaklıklar nedeniyle büyük olasılıkla engelleneceğini öne sürerken, bazıları da bazı modellerin sevkiyatlarının askıya alınmasına neden olan araç sertifikasyon sorunlarına atıfta bulunuyor. Anket ayrıca, BoJ'un Mart ayında 17 yıllık negatif faiz oranı politikasını sona erdirmesi, ancak Banka'dan temkinli davranması beklenirken, yıllık ücret müzakerelerinde 33 yılın en büyük ücret artışının görüldüğü sırada geldi. Reuters Tankan anketi BoJ'un açıklaması için bir vekil olarak kullanıldığında, Mart ayı imalatçılarının duyarlılık endeksi Şubat ayına göre +10'a karşı -1 olarak kaydedilirken, Hizmet sektörü endeksi Şubat ayına göre +32'ye karşı +26 olarak geldi. Reuters bülteni, 240 üretici ve 258 üretici olmayan ile anket yaptı ve 6-15 Mart döneminde yaklaşık 237 firma yanıt verdi.

    ABD ISM İmalat PMI (Pzt):

    Analistler, ISM imalat PMI'nın Şubat'taki 47,8'den Mart'ta 48,0'a yükselmesini bekliyor. S&P Global'in Mart ayı flaş ABD PMI verileri, imalat endeksinin 21 ayın en yüksek seviyesi olan 52,2'den 52,5'e yükseldiğini gördü ve S&P, sektörün sağlığında sağlam bir iyileşmeye işaret ettiğini söyledi. Veri derleyicisi, "Mart ayında hem imalat hem de hizmet sektörü üretiminin daha da genişlemesi, ABD ekonomisinin geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana en güçlü çeyreğini kapatmasına yardımcı oldu" dedi ve ekledi: "Anket verileri, şirketler yeni sipariş büyümesi bildirmeye devam ederken, sürekli işe alımların eşlik ettiği güçlü bir GSYİH büyümesinin daha olduğu bir başka çeyreğe işaret ediyor." İmalat sektöründe, üretim şu anda Mayıs 2022'den bu yana en hızlı şekilde büyüyor ve üretim kazanımları, hem yurtiçinde hem de yurtdışında mallara olan talebin artmasıyla bağlantılı ve görünümde iş güveninde daha fazla bir toparlanmaya neden oluyor." Analistler ayrıca ISM verilerinde ödenen fiyatlar alt endekslerine de dikkat edecek; Bununla birlikte, S&P Global'in bileşik flaş PMI verileri, enflasyonist baskıların toparlanma belirtileri gösterdiği konusunda uyardı. "Girdi maliyetleri altı ayın en hızlı artışını gerçekleştirirken, firmalar satış fiyatlarını geçen yılın Nisan ayından bu yana en büyük ölçüde artırdı."

    RBA Minutes (Sal):

    RBA, merkez bankasının oybirliğiyle tahmin edildiği gibi Nakit Oranı Hedefini %4,35'te tuttuğu için büyük bir sürpriz yapmadığı 18-19 Mart toplantısının tutanaklarını yayınlayacak, Yönetim Kurulu'nun enflasyonu hedefe döndürme kararlılığında kararlı olduğunu ve enflasyonun ılımlı olmaya devam ettiğini ancak yüksek kalmaya devam ettiğini yineledi. RBA, "Kurul'un faiz oranlarına ilişkin herhangi bir şeyi kabul etmediğini" belirtti ve bu, "faiz oranlarında daha fazla artışın göz ardı edilemeyeceğine" dair önceki açıklamaya hafif bir ayarlama yaptı, ancak Vali Bullock geçen ayki basın toplantısında benzer bir yorum yapmıştı. RBA ayrıca, daha yüksek faiz oranlarının ekonomideki toplam talep ve arz arasında daha sürdürülebilir bir denge kurmaya çalıştığını ve Kurul'un enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedef aralıkta olmasının biraz zaman alacağını beklediğini belirtirken, ekonomik görünüm belirsizliğini korusa da enflasyonun ılımlı hale geldiğine dair cesaret verici işaretler olduğunu da sözlerine ekledi. RBA Başkanı Bullock, toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, enflasyonla mücadelede ilerleme kaydettiklerini ve son verilerin doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirterek şahin sürprizlerden kaçındı, ancak enflasyon konusunda savaşın henüz kazanılmadığını da sözlerine ekledi kesmek.

    ABD ISM Hizmetler PMI (Çar):

    Analistler, ISM hizmet PMI'nın Şubat'taki 52,6'dan Mart'ta 52,7'ye yükselmesini bekliyor. S&P Global'in Mart ayına ilişkin flaş ABD PMI verileri, hizmet sektörü faaliyet endeksinin Şubat ayındaki 52,3'ten Mart ayında 51,7 ile 3 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gördü. Anket derleyicisi, hizmet sağlayıcıların fabrikalardan daha yavaş bir genişleme hızı bildirdiğini ve artış oranının da kısmen devam eden yaşam maliyeti baskılarıyla bağlantılı olarak Şubat ayına göre biraz ılımlı olduğunu söyledi. S&P, "Bununla birlikte, hizmet sağlayıcılar da görünüm konusunda giderek daha iyimser hale geldi ve Mart ayında görülen geniş tabanlı ekonomik genişlemenin yaza kadar devam edeceğini öne sürmek için Mart ayında 22 ayın en yüksek seviyesine ulaşan güvenle" dedi. Fiyatlara ilişkin ankette, maliyetlerdeki keskin artışın ve firmaların son dönemde talepteki toparlanmaya bağlı olarak fiyatlama gücünün güçlenmesinin enflasyonist baskıların Mart ayında yeniden arttığı anlamına geldiği belirtildi. S&P, "Maliyetler, daha fazla ücret artışı ve artan yakıt fiyatları nedeniyle arttı ve mal ve hizmetler için genel satış fiyatı enflasyonunu yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıkardı" dedi ve "Ocak ayında görülen son düşük seviyeden fiyatlardaki keskin sıçrama, önümüzdeki aylarda tüketici fiyatları üzerinde istenmeyen yukarı yönlü baskıya işaret ediyor" dedi.

    JMMC Toplantısı (Çar):

    OPEC'in karar alma ve piyasa analizi komitesi JMMC, 3 Nisan'da piyasa dinamiklerini görüşmek üzere toplanacak. Masalara ve kaynaklara göre bu toplantıda herhangi bir politika önerisi beklenmiyor. Salı günü Reuters kaynakları, OPEC+'nın karar alma Haziran toplantısından önce üretim politikasını değiştirmesinin olası olmadığını da öne sürdü. Bununla birlikte, Reuters kısa süre önce OPEC+'nın grubun gerekli görmesi halinde toplantı dışı politika değişikliklerini duyurma eğiliminde olduğunu bildirdi. Ayrıca, son zamanlarda Rusya'nın petrol şirketlerine OPEC+ taahhütlerine uygun olarak üretimi Haziran ayı sonuna kadar 9 milyon varil/gün'e düşürmelerini söylediği bildirildi. Politikada herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki beklentiler, bu yılın ilerleyen dönemleri için hafif bir petrol piyasası açığı tahmini beklentilerinden kaynaklanıyor olabilir (her şey eşit). IEA'nın son petrol piyasası raporu, 2024 petrol talebi büyüme tahminini 110 bin varil artışla 1,3 milyon varil/güne yükseltti ve OPEC+ gönüllü kesintilerinin 2024'e kadar devam etmesi halinde piyasanın fazladan ziyade hafif bir açık olarak görüldüğünü söyledi. En son OPEC petrol piyasası raporu, Bloomberg tarafından "Irak kotanın üzerinde pompalamaya devam ederken OPEC petrol arzı kesintileri durdu" olarak çerçevelendi, ancak Reuters daha sonra Irak'ın Ocak ayından bu yana OPEC+ kotasını aşmasını telafi etmek için ihracatı önümüzdeki aylarda 130 bin varil (3,3 milyon varil) azaltma sözü verdiğini bildirdi.

    EZ Flash CPI (Çar):

    Beklentiler, manşet Y/Y HICP'nin %2,6'dan %2,5'e düşmesi ve bu yazının yazıldığı sırada temel metrikler için bir fikir birliği olmaması yönünde. Bir hatırlatma olarak, önceki raporda manşet enflasyon %2,8'den %2,6'ya düştü ve süper çekirdek okuma %3,3'ten %3,1'e düştü ve ING, "baz etkilerinin ağır yükün çoğunu yaptığını" belirtti. Ayrıca ING, kendi mevsimsel düzeltmesini kullanarak, "hizmet enflasyonundaki hızlanmaya bağlı olarak aylık çekirdek enflasyonun üst üste üçüncü ay yükseldiğini görüyoruz" dedi. Bu kez, Deutsche Bank'taki analistler (manşet oran için konsensüsle uyumlu olan ve çekirdeğin %3,1'de değişmeden kalmasını bekleyen) "bu yıl erken bir Paskalya'nın turizmle ilgili hizmetleri Mart ayında normalden daha fazla artırması gerektiğini", "turizm dışındaki bileşenlerin ise nispeten yapışkan kalmasının beklendiğini" belirtiyor. Masa, "hizmet enflasyonu momentumunun son zamanlarda toparlandığını ve gücün geniş tabanlı göründüğünü" ekliyor, bu nedenle tahminleri "yaklaşık %3,5'lik bir saar hızıyla tutarlı". Politika perspektifinden bakıldığında, şahin bir çıkış, şu anda yaklaşık %92 olarak fiyatlanan Haziran ayındaki faiz indirimine ilişkin son inancın bir kısmında bir geri çekilme görebilir ve piyasanın, üç indirimin tamamen fiyatlandırıldığı ve kabaca %50'lik bir dördüncü şansın olduğu yılın ilerleyen dönemlerinde gevşeme beklentisini azalttığını görebilir.

    ECB Tutanakları (Per):

    Beklendiği gibi, politika yapıcılar Banka'nın enflasyon görevine yönelik ilerlemeyi izlemeye devam ederken ECB faizleri sabit tutmayı seçti. Ayrıca, oranlara ilişkin rehberlik, "oranların gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirleneceğini" belirterek yeniden teyit edildi. Bu, politika yapıcıların politika normalleşme süreciyle ilgili tartışmaların başladığını düşündüren bir dil ekleyeceğini uman bazıları için bir hayal kırıklığı oldu. Bununla birlikte, eşlik eden makro projeksiyonlar, 2024 ve 2025 enflasyon tahminlerinin düşürülmesi ve ikincisinin Banka'nın %2 hedefiyle eşleşmesiyle güvercinlere bir şeyler sundu. Büyüme açısından bakıldığında, 2024 yılı %0,8'den %0,6'ya düşürüldü ve gelecek yılın tahmini %1,5'te tutuldu. Takip eden basın toplantısında Lagarde, Banka'nın hedefine ulaşma konusunda henüz "yeterince emin" olmadığını belirtti. Mart toplantısının ötesindeki politika yolu açısından Lagarde, Banka'nın Nisan ayında biraz daha fazla bilgi sahibi olacağını, ancak Haziran ayında çok daha fazlasını öğreneceğini belirtti. Toplantıda yapılan tartışmalara gelince, Lagarde, politika kararının oybirliğiyle alındığını, faiz indirimlerine ilişkin bir tartışma olmadığını ancak Merkez Bankası'nın faiz indirimi için yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılmasını beklemeyeceği görüşüyle kısıtlayıcı tutumunu geri çevirmeyi tartışmaya başladığını belirtti. Daha sonra, Reuters aracılığıyla bildiren kaynak, politika yapıcıların ezici bir çoğunlukla ilk faiz indirimi için Haziran'ı desteklediğini belirtti; Yönetim Konseyi üyelerinin müteakip söylemleriyle yeniden teyit edilen bir şey. Bu nedenle, toplantı hesabında bundan bahsedilmesi piyasa için yeni bir bilgi olmayacaktır. Bununla birlikte, Reuters'in haberine göre, bazı politika yapıcılar, hala Nisan ayında başlamak için bastıran küçük bir grubu kazanmak için Temmuz ayında ikinci bir kesinti fikrini ortaya attılar; Bununla ilgili herhangi bir tartışma piyasa için dikkate değer olacaktır.

    İsviçre TÜFE (Per):

    Şubat ayı baskısı %1,2 ile %1,1'lik konsensüsün marjinal olarak üzerinde geldi, ancak yine de önceki %1,3'lük okumadan daha soğuk. SNB'nin Mart toplantısında G10 merkez bankası gevşeme döngüsünü başlatma kararını güçlendirmeye yardımcı olan bir metrik. Mart ayı toplantısında, enflasyon tahminleri genel olarak düşürüldü ve TÜFE'nin tüm ufuk boyunca %0-2 bandında kalacağı tahmin ediliyor. 2024'ün 1. çeyreği için görünüm %1,4'ten %1,2'ye düşürüldü; Mart ayı TÜFE Y/Y rakamının %1,1 civarında geleceğini ima eden bir tahmin. Durumun böyle olduğunu varsayarsak, Haziran toplantısında başka bir kesinti için fiyatlandırma muhtemelen mevcut %60'lık zımni olasılıktan artacaktır; ancak, Haziran ayından önce açıklanacak iki enflasyon rakamı daha olduğu göz önüne alındığında, bu noktada bir indirimin tam olarak fiyatlanması pek olası değil. Aynı şekilde, SNB Haziran ayında politikayı beklemede bırakmayı seçebilir ve enflasyonun 2. ve 3. çeyrekte nasıl ilerlediğini görebilir, TÜFE'nin kademeli olarak artması beklenirken odaklanma dönemleri. Genel olarak, Mart ayı rakamı elbette dikkate değerdir, ancak Haziran ayı fiyatlandırmasında ibreyi anlamlı/kalıcı bir şekilde hareket ettirmesi pek olası değildir.

    RBI Duyurusu (Cum):

    RBI'nin Geri Alım Oranını değiştirmeden %6,50'de tutması ve Reuters'in anketine katılan 56 tahmincinin tamamının oybirliğiyle oranların değişmemesini beklediği 3 günlük politika toplantısını önümüzdeki hafta tamamladığında konaklamanın geri çekilmesine odaklanma duruşunu sürdürmesi bekleniyor. Ayrıca, bir Reuters anketi, RBI'nin repo oranını en azından 2. çeyreğin sonuna kadar değiştirmeden tutmasının ve ardından 3. çeyrekte 25 baz puan düşürmesinin beklendiğini ve bu yıl toplam 50 baz puanlık bir indirimin repo oranını yıl sonuna kadar %6,00'ya düşürmesinin beklendiğini gösterdi. Bir hatırlatma olarak, RBI, Şubat ayındaki bir önceki toplantıda faizleri değiştirmedi ve 6 üyeden 5'inin oran kararı lehinde oy kullandığı ve PPK dış üyesi Varma'nın 25 baz puanlık bir indirim ve duruşun nötr olarak değiştirilmesi için oy kullanan tek muhalif olduğu uzlaşmanın geri çekilmesine odaklanmaya yönelik politika duruşunu sürdürdü. RBI Başkanı Das'ın politika konuşması sırasında kullandığı dil şahin kaldı ve Hindistan'da büyümenin hızlandığını ve enflasyonun Hindistan'da aşağı yönlü bir yörüngede olduğunu belirterek yakın vadeli herhangi bir politika değişikliğinin olası olmadığını öne sürdü ve çok yönlü politikaların makro ve finansal istikrarı korumak ve güçlendirmek için iyi çalıştığını kaydetti. Ayrıca Das, manşet enflasyonun yüksek kalması ve önemli oynaklıklar görmesi nedeniyle enflasyon konusundaki işin henüz bitmediğini söylerken, %4'lük TÜFE enflasyon hedefine henüz ulaşılmadığını ve para politikasının tetikte kalması gerektiğini de yorumladı. Aralık çeyreğine ilişkin GSYİH verilerinin beklenenden daha güçlü olması ve yıllık bazda %6,6'ya (önceki %7,6) kıyasla %8,4 büyümesi ve en son Sanayi Üretimi okumasının Ocak ayı için tahminleri kaçırmasına rağmen, bu oranın %4,1'e (önceki %3,8) kıyasla %3,8 ile önceki okumayla uyumlu kalması nedeniyle son veriler de beklemede kalma durumunu destekliyor. Buna ek olarak, TÜFE Enflasyonu hedefin üzerindeydi ve Şubat ayında %5,02'ye (Önceki %5,10) kıyasla %5,09 ile beklenenden biraz daha yüksekti, ancak %2-%4 tolerans aralığında kaldı ve bu da politikayı değiştirmek için aciliyet eksikliğini gösteriyor.

    ABD İstihdam Raporu (Cum):

    Konsensüs görüşü, Mart ayında ABD ekonomisine 200 bin tarım dışı maaş bordrosunun eklenmesi yönünde, önceki 275 bine kıyasla bir yavaşlama; bu da son ortalamalardan (3 aylık ortalama 265 bin, 6 aylık ortalama 231 bin, 12 aylık ortalama 229 bin) daha düşük olacaktır. İşsizlik oranının değişmeyerek %3,9'da kalması bekleniyor. Ortalama saatlik kazanç oranı, analistlerin aylık bazda +%0,3 (önceki +%0,1) tahmininde bulunmasıyla toparlanacak. Veriler, yetkililerin politika tepkisini yönlendirmek için gelen verilere baktığı göz önüne alındığında, Fed politikası bağlamında çerçevelenecek. Fed Başkanı Powell, Mart ayındaki toplantı sonrası basın toplantısında, işgücü piyasasının güçlü kaldığını ve sıkılığın hafiflemesine rağmen hala nispeten sıkı olduğunu söyledi. Güçlü iş yaratmaya, işçi arzındaki artışın eşlik ettiğini söyledi (25-54 yaş arası bireyler arasındaki katılımdaki artışları ve devam eden güçlü bir göç hızını yansıtıyor). İşler arasındaki makas daralmış olsa da, işgücü talebi hala mevcut işçi arzını aşıyor. Buna göre Powell, Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmasının önündeki risklerin daha iyi dengelendiğini savundu. Yine de, işgücü piyasasındaki beklenmedik herhangi bir zayıflamanın bir politika tepkisini garanti edebileceğini ve Fed'in faiz oranlarını düşürme sürecine başlaması için bir neden olabileceğini söyledi ("beklenmedik" e büyük önem verdi). Powell'a ayrıca işgücü piyasasındaki güçlenmenin devam etmesinin Fed'in faiz indirimlerini ertelemesi için bir neden olup olmayacağı soruldu; Fed Başkanı, işgücünün büyüdüğü göz önüne alındığında ve arz yönlü faaliyetin devam etmesi ve işgücünün büyüklüğündeki büyümeyle birlikte, güçlü istihdam rakamlarının enflasyonist olmayabileceğini (ve dolaylı olarak, faiz indirimlerini rayından çıkarmayacağını) söyledi.

    Bu makale ilk olarak Newsquawk'ta yayınlandı.

    Bu makale Newsquawk Analysis tarafından www.forexlive.com'da yazılmıştır.