Petrolün varili 81 dolara yükseldi

WTI ham petrolü son iki haftadır 80 dolar ile flört ediyor ve bu haftanın başlarında yapılan bir satış, oraya ulaşamayabileceğini gösterdi. Ancak bu hafta daha sıkı ABD stok rakamları nihayet işe yaradı ve petrol Kasım ayının başından bu yana en yüksek seviyelere çıktı.

WTI ham petrolü, büyük kazançların ikinci gününde bugün 1,64 dolar artışla 81,35 dolara yükseldi. Bu, OPEC'in Kasım ayında üretim kısıtlamalarını uzatmasından bu yana en yüksek seviye. Bu kısıtlamalar geçen hafta yeniden teyit edildi ve en azından Haziran ayına kadar sürecek.

Daha güçlü küresel büyüme, EIA'nın bu hafta ABD talep tahminlerini biraz daha yukarı revize etmesiyle petrol için de bir arka rüzgar. Ekonomi tökezlerse, bu nihayetinde iki ucu keskin bir kılıç olabilir, ancak şimdilik piyasa ABD sürüş sezonuna girerken iyimser. Bu haftaki verilerde ABD benzin stoklarındaki büyük düşüş özellikle dikkat çekiciydi. Bu, Amerika'nın daha iyi motor verimliliğine ve yollarda artan sayıda EV'ye rağmen sürmeye devam ettiğini gösteriyor.

Belki daha da önemlisi, piyasa 2024 veya 2025'te Çin ekonomisinde bir dönüş bekliyor. Bakır, dün büyüme iyimserliğinin belirgin bir işareti olarak yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

WTI için bugünkü kapanış çok önemli. 80 doların üzerinde bitirebilir, bu iyiye işaret. Mart ayı gün içi en yüksek seviyesi olan 80,85 doların üzerinde tutunursa, bu özellikle iyi.

81,37 dolar seviyesi aynı zamanda Eylül ayından bu yana düşüşün %50 geri çekilmesi. %61,8 seviyesi, bir sonraki hedef olan 85 dolar ile güzel bir şekilde çakışıyor.

Bu makale Adam Button tarafından www.forexlive.com'da yazılmıştır.